Zelflevering: hoe je als lokale of regionale overheid aan jezelf energie kunt leveren. In ons vorige blog zijn we uitgebreid ingegaan op wat zelflevering is en hoe het werkt voor lokale en regionale overheden. Maar hoe ziet dit er nu in de praktijk uit? In dit blog ga ik het principe van zelflevering verder uitdiepen en laat ik je twee voorbeelden van zelflevering zien.
Agem: voorloper op het gebied van zelflevering
De experts binnen Agem zijn pioniers op het gebied van zelflevering en hebben in 2017 een organisatie opgezet voor de Achterhoekse gemeenten, die inmiddels bijna zeven jaar operationeel is. De Achterhoek was hiermee voorloper in Nederland. Disruptief binnen de energiemarkt, waarbij de basis niet langer de marktprijs is, maar de kostprijs. Geen tegengestelde belangen van opwekkers en afnemers, maar zelf opwekken wat je zelf verbruikt. De Energie Experts van Agem regelen de dagelijkse operationele zaken voor de gemeenten en zorgen voor zo goed mogelijke afstemming van opwek en afname.
In de Achterhoek wordt vanuit Agem Energie Experts binnen verschillende aandachtsgebieden gewerkt aan een duidelijke gezamenlijke ambitie: betaalbare energiezekerheid voor iedereen. Met het pure zelfleveringsmodel zoals ze dat in de Achterhoek zien, ben je zelf eigenaar van je eigen energievoorziening. De door de acht Achterhoekse gemeenten gezamenlijke aankoop van een door een van de gemeenten zelf ontwikkeld zonnepark was hierin een belangrijke stap.
Daarnaast is ook de groene motor van lokale energiecoöperatie Biozon een belangrijke bron voor de Achterhoekse gemeenten. Deze stortgasmotor produceert groene stroom, die tegen een vaste prijs afgenomen wordt. Een ander deel van deze stroom wordt sinds 2023 binnen een pilot tegen kostprijs geleverd aan particuliere leden van de lokale energiecoöperatie. Hiermee wordt het zelfleveringsmodel verder uitgerold over de Achterhoek en de rest van Nederland.
OVEF: lokale zelflevering door 18 Friese gemeenten, het waterschap en de provincie
Lokale en regionale overheden stellen zich steeds vaker de vraag: hoe kunnen we de samenwerking in de regio in het kader van de regionale energiestrategie nog beter benutten? Sinds 1 januari 2024 is er nog een mooi praktijkvoorbeeld dat hier op aansluit. Het samenwerkingsverband tussen 18 Friese gemeenten, de provincie en het waterschap, OVEF. OVEF streeft ernaar zoveel mogelijk energie uit eigen opwek te benutten (en zo weinig mogelijk in te kopen op de groothandelsmarkt). Daarvoor wordt onder andere de opwek uit het Windpark Hiddum Houw, eigendom van een gemeente en het waterschap, aangewend. Daarnaast worden diverse zonneparken bij waterzuiveringsinstallaties benut. Ook is het plan om gebruik te maken van de elektriciteit die wordt geproduceerd door de omzetting van afval in energie door het Friese afvalverwerkingsbedrijf Omrin.
Het unieke aan OVEF is dat het collectief van overheden meer energie opwekt dan ze verbruiken, wat op jaarbasis resulteert in een overschot. Zo bewijst OVEF dat een intensieve samenwerking tussen verschillende partijen in de regio nu al kan leiden tot mooie duurzame resultaten.
OVEF heeft de ambitie om de gelijktijdigheid van opwek en verbruik verder te optimaliseren, onder andere door gebruik te maken van flexibiliteit en met technologie zoals batterijopslag. Daarmee verbetert OVEF de CO2 prestaties en is ze een waardevolle referentie voor andere regio’s die de mogelijkheden van zelflevering verkennen.
Jouw energietransitie begint hier
Nu je hebt gezien dat meerdere overheden zelflevering al in de praktijk toepassen, vraag je je wellicht af: hoe kan mijn overheid dit toepassen? En wat moet er geregeld worden?
Voor meer gedetailleerde antwoorden en inzichten over hoe je deze transitie kunt starten, nodig ik je uit om het blog "Wat is zelflevering? En hoe het voor lokale en regionale overheden werkt" te lezen. In deze blog ga ik dieper in op veelvoorkomende vragen rondom zelflevering en leg ik uit hoe het voor jouw situatie kan werken.
Als je meer interesse hebt in hoe zelflevering in de praktijk uitpakt, dan raad ik je aan om de case study van Agem Gemeentelijke Energie te downloaden. Hierin delen we hoe zij zonder Europese aanbesteding als energieleverancier voor acht Achterhoekse gemeenten opereren.
Mocht je andere vragen hebben na het lezen van deze blog of je wil meer weten over een van de onderwerpen die we hier hebben besproken, plan dan een gesprek in via deze pagina.